Kunstnere er længere uddannet end den øvrige befolkning, men de tjener mindre end andre med samme uddannelseslængde. For kunstnere med lang videregående uddannelse er indkomsten hele 28 procent lavere end for gennemsnittet i befolkningen for personer med samme uddannelsesniveau.
Det viser nye tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort.
”Tallene dokumenterer desværre det, mange udøvende og skabende kunstnere allerede ved. Nemlig at vi, selvom vi bruger mange år på at dygtiggøre os inden for vores fag, økonomisk set slet ikke er på niveau med andre højt specialiserede faggrupper, når vi kommer ud i arbejdslivet. Det fortæller os, hvor vigtigt det er, at vi bliver ved med at skubbe på for at sikre fair arbejdsvilkår for kunstnere og kulturskabere herhjemme,” siger Søren Bang Jensen, forperson i Dansk Kunstnerråd.
De nye tal indgår i statistikken Kunstnere i Danmark, som er resultat af et stort datasamarbejde mellem Dansk Kunstnerråd, Kunstnerrådets medlemsorganisationer og Danmarks Statistik.

Danmarks Statistik, juni 2025.
Kunstnere er mere uddannede
Tallene viser bl.a., at 60 pct. af kunstnerne i Danmark havde en mellemlang eller lang videregående uddannelse i 2022, mens dette var tilfældet for 27 pct. af den danske befolkning.
Samtidig havde kunstnere med en mellemlang videregående uddannelse, fx fra scenekunstskolerne, i 2022 en gennemsnitlig indkomst før skat på 430.700 kr.
Indkomsten for kunstnere med en lang videregående uddannelse, fx fra musikkonservatorierne og kunstakademierne, var 473.900 kr.
Til sammenligning var den gennemsnitlige indkomst for personer i befolkningen med en mellemlang videregående uddannelse 453.000 kr., mens den for personer med en lang videregående uddannelse var 660.100 kr. Sidstnævnte forskel betyder, at indkomsten for kunstnere med lang videregående er 28 procent lavere end for gennemsnittet i befolkningen for personer med samme uddannelsesniveau.
Stadig stor ulighed mellem kønnene
Den opdatering af kunstnerstatistikken, som nu er blevet tilgængelig i statistikbanken hos Danmark Statistik, indeholder en ny funktion: Nu er det muligt at følge kunstnernes indkomstudvikling over tid. Og fx krydse indkomstudviklingen med køn.

Danmarks Statistik, juni 2025.
”Det er stadig kun en kort årrække vi har data på, og netop denne årrække er i høj grad præget af den særlige situation omkring Covid-19 pandemien. Men den nye funktion i statistikken giver os nogle vigtige nye indblik,” fortæller Søren Bang Jensen.
“Fx kan vi se, at der ingen udvikling er i forhold til at lukke indkomstgabet mellem mandlige og kvindelige kunstnere. Så tallene viser desværre, at vi langt fra er i mål med ligestillingsarbejdet i kulturlivet, selvom bl.a. Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer har haft stort fokus på skævheden de senere år,” siger han.
Om kunstnerstatistikken
Kunstnere i Danmark er offentlig tilgængelig i Danmarks Statistiks statistikbank. Målet med statistikken er at bidrage til øget viden om kunstneres vilkår.
Læs mere hos Danmarks Statistik her.