International kulturdialog hos Dansk Kunstnerråd

Tirsdag den 10. april havde Dansk Kunstnerråd besøg af Dansk Kulturinstitut og en delegation fra Moldova. Besøget skete som led i Den Ny Demokratifonds kultursamarbejde i Moldova.

Den Ny Demokratifond blev etableret af Udenrigsministeriet i 2020 som reaktion på de demokratiske udfordringer i EU’s østlige nabolande. Fonden er opbygget omkring dialog og samarbejde, og sigter mod at skabe nye og styrke de eksisterende forbindelser mellem civilsamfundsorganisationer i de østlige nabolande og Danmark.

Dansk kulturliv inspirerer
Samarbejdet med Moldova omfatter både myndigheder og civilsamfundsorganisationer, der arbejder med kunst og kultur. Ambitionen er at fremme civilsamfundets interesse og den kunstfaglige dagsorden i landet, fortæller Jane Klementieva Holm, som er programleder for EU’s østlige nabolande i Dansk Kulturinstitut:

”Dansk Kulturinstitut arbejder med at understøtte kultursektoren med langsigtet infrastruktur i mange lande. Delegationen fra Moldova er i Danmark for at få inspiration i forbindelse med dels etablering af en kunst- og kulturfond, dels et center for samtidskunst, som forhåbentlig bliver et nyt offentligt/civilt samarbejde i Moldova. Der er mange områder, hvor man internationalt kan lære af de rammer og muligheder, vi har i Danmark for at fremme civilsamfundets interesser”, siger Jane Klementieva Holm.

Anne-Mette Wehmüller, Dansk Kunstnerråd, med den moldoviske delegation: Olga Rusnac fra Moldovas Finansministerium, Marcela Nistor, medlem af EU Parlamentet for Moldovas regeringsparti PAS og medlem af Parlamentets kulturkommission, samt Diana Silivestru, Ana-Luiza Muravschi og Andrei Chistol fra Moldovas Kulturministerium. Foto: DKR.

Civilsamfundets stemme
Hos Dansk Kunstnerråd fik den moldoviske delegation bl.a. indblik i de danske kunststøtteordninger, i Kunstnerrådets arbejde for at fremme data om kunstnervilkår og i rådets erfaringer med at samarbejde med civilsamfundets aktører.

“Arbejdet med at fremme civilsamfundets stemme og sikre bedre ressourcer for kunstnere er centralt for os i Dansk Kunstnerråd,“ siger Dansk Kunstnerråds sekretariatschef Anne-Mette Wehmüller.

”Vi er opmærksomme på de vigtige instanser, vi har i Danmark, gennem støtteordninger for vækstlaget. Statens Kunstfond og Huskunstnerordningen fremmer mulighederne for, at kunstnere aktivt kan bidrage til samfundsdebatten,” siger hun.

”På mødet med delegationen fra Moldova havde vi desuden en dialog om, hvordan Dansk Kunstnerrråd arbejder for at fremme databaseret viden om de professionelle kunstnernes vilkår. Vores nye statistikarbejde Kunstnere i tal blev præsenteret, og der var et stort ønske fra delegationen om at vide mere om disse indsatser,” fortæller Anne-Mette Wehmüller.

 

Tilmed dig vores nyhedsbrev