Brug for bedre barsel for kunstnere på tværs af kunstområder

Så længe arbejdsvilkårene for kunstnere generelt – og for kvindelige kunstnere specifikt – er så prekære, som de er, vil der desværre være kunstnere, der spørger sig selv: Har jeg råd til at få børn, eller er det for stor en hindring for min karriere?

Sådan sagde Dansk Kunstnerråds forperson Søren Bang Jensen i et oplæg ved lanceringen af den nye analyse Barsel i musikbranchen, udarbejdet af Tænketanken EQUALIS for Koda i samarbejde med Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund.

“Løn under barsel eller ret til barselsdagpenge er en uadskillelig del af et bæredygtigt arbejdsliv for kunstnere og bør være en selvfølge. Det er det desværre ikke i dag, hvilket er med til at skabe den veldokumenterede ulighed mellem kvindelige og mandlige kunstnere, som vi ser i kulturbranchen,” sagde Søren Bang Jensen med henvisning til statistikken Kunstnere i Danmark, som er et resultat af et datasamarbejde mellem Dansk Kunstnerråd, Kunstnerrådets medlemsorganisationer og Danmarks Statistik.

Jakob Nielsen, chefredaktør, Altinget, Esben Marcher, bestyrelsesmedlem i Dansk Kulturliv og direktør i Dansk Live, Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund og Søren Bang Jensen, forperson i Dansk Kunstnerråd. Foto: Koda/Maria Louise Reichardt.

Fokus på musikeres barsel
Den nye analyse om barsel i musikbranchen blev lanceret ved debatarrangementet Kan kunstnere gå på barsel? hos Altinget d. 3. april.

Den viser bl.a., at kunstnere i musikbranchen har en markant dårligere adgang til indkomst i forbindelse med barsel end almindelige lønmodtagere, og at det for mange kunstnere er en utopi at få løn under barsel. Bare det at få adgang til barselsdagpenge som kunstner kan være en kamp.

Analysen viser også, at mens der er mindre forskelle på mandlige og kvindelige kunstneres adgang til barselsdagpenge, er der store forskelle på, hvordan deres karriere fortsat kan udvikle sig efter at have fået børn. På den måde har barsel en stor betydning for ulighed i musikbranchen, som på sigt kan føre til tab af diversitet og talent, konkluderer analysen.

Ved lanceringen medvirkede beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), Morten Skov Christiansen, formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Jacob Holbraad, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening. Samt Loui Törnqvist, forperson i Koda, Gine Kampman, direktør i Tænketanken EQUALIS, Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund, Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund og Søren Bang Jensen, forperson i Dansk Kunstnerråd.

Læs mere om Barsel i musikbranchen hos Dansk Artist Forbund her og hos Dansk Musiker Forbund her.

Foto: Koda/Maria Louise Reichardt.

Nøgletal: Barsel i musikbranchen

7 ud af 10 musikere har dårlig adgang til indkomst under barsel.
1 ud af 4 kvindelige musikere oplever at blive fravalgt på grund af barsel.
57 procent af kvindelige musikere har svært ved at genoptage karrieren efter barsel.
Kilde: Barsel i musikbranchen. Tænketanken EQUALIS, Koda, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, 2025.

 


Barsel for kunstnere og Fair Practice Kultur
At få skabt fokus på behovet for velfungerende barselsordninger for kunstnere indgår i projektet Fair Practice Kultur, som Dansk Kunstnerråd er del af.

Projektet sigter imod at få indført et Fair Practice-kodeks for kulturbranchen, hvor barsel hører ind under kodeksets værdi ‘bæredygtigt arbejdsliv’.

 

 

 

Tilmed dig vores nyhedsbrev