Kunstneres arbejdsliv

”Ved at deltage i denne vækstgruppe er det gået op for mig, hvor ensom jeg egentlig føler mig i mit arbejdsliv. [….] Men i dette rum føler jeg mig som en del af et arbejdsfællesskab. Tak for det.”

Sådan lyder det fra en af deltagerne i Projekt GRO, som Dansk Kunstnerråd har indgået partnerskab med Aron – Center for bæredygtigt arbejdsliv om at realisere.

Illustration: Billedkunstner Signe Kejlbo.

I Projekt GRO bliver der sat fokus på at identificere, hvad kunst- og kulturarbejdernes største udfordringer er, når det gælder bæredygtigt arbejdsliv. Og på at udvikle værktøjer, der kan bruges til at skabe nye praksisser i arbejdslivet.

Læs også: Projekt om bæredygtigt arbejdsliv er værdifuldt for både kunstnere og kunstnerorganisationer.

Fra marts-april 2023 tilbød Projekt GRO en række gratis vækstgrupper til kunst- og kulturarbejdere. Grupperne mødtes fire-seks gange. Fem af Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer er tilknyttet projektet:

Billedkunstnernes Forbund, Dansk Artist Forbund, Dansk Musiker Forbund, Dansk Skuespillerforbund og Uafhængige Scenekunstnere.

Gode erfaringer
Evalueringen af første fase af projektet viser, at deltagerne har været glade for forløbet. Fagbladet Billedkunstneren, som udgives af Billedkunstnernes Forbund (BKF), har interviewet billedkunstner Kristina Steinbock om, hvorfor hun deltager i projektet:

“I kunstlivet mangler vi lidt åbenhed. Måske fordi vi er skolet til enmands-processer i atelieret og til at udvikle kunstværker. Igennem min deltagelse i projektet har jeg kunnet se, at andre brancher er bedre til at sparre med hinanden eller er mere trænet i det.”

“Én ting er, at skulle opfinde nye værker og udstillingskoncepter, som man jo gør, når man laver kunst, og man så samtidig har en enmands-virksomhed, hvor der hele tiden skal penge ind i de huller, der opstår mellem legater og arbejde. Det kan være hårdt. Og det ved jeg også, at mange af mine kolleger er optagede af.”

Læs hele interviewet med Kristina Steinbock samt med kunstner Signe Klejbo og Janne Gleerup, der er en af forskerne bag GRO, i fagbladet Billedkunstneren.

Hvad er Projekt GRO?
Projekt Gro sætter fokus på at identificere, hvad kunst- og kulturarbejdernes største udfordringer er, når det gælder bæredygtigt arbejdsliv. Og på at udvikle dialogværktøj, der kan bruges i vækstgrupper til at skabe nye praksisser i arbejdslivet. Målet er, at samtaler, refleksioner og løsninger i gruppen fremmer den enkeltes mulighed for at få et bæredygtigt arbejdsliv trods vilkårene og rammerne i branchen.

GROs dialogværktøj er udviklet i to faser:
Fase 1 blev afsluttet i sommeren 2022. Her blev kategorier og temaer til at fremme et bæredygtigt arbejdsliv for kunst- og kulturarbejdere indsamlet og afprøvet.
Fase 2 løber fra efteråret 2022 til slutningen af 2023. Her færdigudvikles dialogværktøjet, og en guide til facilitatorer udvikles og afprøves.

Guiden til facilitatorer udvikles ved, at seks udvalgte kunst- og kulturarbejdere driver en vækstgruppe hver. Hver vækstgruppe består af otte af kunst- og kulturarbejdere, der mødes fire-seks gange. I vækstgruppen afprøves dialogkortene og guiden. På den måde er facilitatorerne med til at kvalificere og udvikle den endelige guide. Samtidig opnår facilitatorerne en certificeret GRO-proceslederuddannelse.

Projektet er støttet af Velliv Foreningen.