’Det er en styrke at samle kunstarterne’

Dansk Forfatterforening er fra 2022 nyt medlem under den tværkunstneriske paraply i Dansk Kunstnerråd, men en af de ældste kunstnerorganisationer herhjemme.

Foreningen blev etableret tilbage i 1894 og organiserer i dag ca. 1.400 forfattere, oversættere og illustratorer.

Morten Visby. Foto: Martin de Hahn.

Morten Visby, formand for Dansk Forfatterforening, mener, at Dansk Kunstnerråd har en vigtig rolle:

”Dansk Kunstnerråd har et stort potentiale som den eneste organisation, der forsøger at løfte hele samlede danske kunstnerstand. Det er noget helt særligt,” siger han.

”Styrken viser sig, når rådet formår at arbejde konkret med ting af reel værdi på tværs af kunstarterne. Det gælder f.eks. Kunstnernes Beskatning og de forskellige dataundersøgelser, som kan være guld værd som forbedret vidensgrundlag. Styrken er også, at Dansk Kunstnerråd kan samle hele kunstfeltet om enkelte politiske fokuspointer og tale med langt stærkere stemme end de enkelte medlemsorganisationer hver for sig,” siger han.

Hvad ønsker Dansk Forfatterforening, at Dansk Kunstnerråd især skal arbejde med fremover?

”Kunstnernes stilling på arbejdsmarkedet og de reelle vilkår for freelanceres adgang til sociale ydelser. Derudover mener jeg, at rådet har en opgave i at modvirke et ensidigt bruger- og borgerfokus i kunstpolitikken. Kunst er ikke kun forbrug og oplevelse, det er også et arbejde udført af rigtige mennesker med rigtige liv.”

Forsiden af Dansk Forfatterforenings medlemsblad Forfatteren prydes af skiftende værker skabt af foreningens medlemmer. Her er det maler og illustrator Els Cools’ illustration fra december 2019.

Hvad mener Dansk Forfatterforening, at den nye kulturminister især skal have fokus på?

”Vær opmærksom på, at kunst og kultur ikke kun foregår på en scene og i fællesskaber, men også i tavshed og inde i folks hoveder. Tag ikke for givet, at kunst og kultur af høj kvalitet kommer af sig selv og blot skal formidles til befolkningen. Tænk ikke i kampagner og kortlivede puljer, så du hurtigt kan bryste dig af at have sat noget på dagsordenen. Hav modet til at løfte området reelt og strukturelt – også selvom det tager længere tid og kan være omdiskuteret præcist hvordan.”

Dataundersøgelser kan være guld værd som forbedret vidensgrundlag.

– Morten Visby, formand for Dansk Forfatterforening

Læs om Dansk Forfatterforenings arbejde her

Mød Dansk Kunstnerråds medlemmer
I denne tid kan du på www.dansk-kunstnerraad.dk møde nogle af de organisationer, som udgør Dansk Kunstnerråd.

Dansk Kunstnerråd er en tværfaglig organisation for de professionelle kunstneres og kulturarbejderes organisationer i Danmark, med henblik på samarbejde på det kunst- og kulturpolitiske område. I alt har Dansk Kunstnerråd 25 medlemsorganisationer med ca. 20.000 medlemmer.

Se oversigt over alle Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer her…

Læs mere om Dansk Kunstnerråd arbejde her og se kunstnerrådets kulturpolitiske program her…

 

 

Tilmed dig vores nyhedsbrev