Fem forslag til fokuspunkter for beslutningstagere fra Dansk Kunstnerråd

Dansk Kunstnerråd arbejder løbende med at oplyse, forbedre og dele viden om kunstnernes forhold i Danmark. Vores kunstorganisationer har gennem det sidste halve år arbejdet ihærdigt for at sikre kompensationspakker til kunstnerne under covid. Der er lavet et stort arbejde. Men der er stadig arbejde der skal gøres/fokuseres mm. Nedenfor har vi samlet fem forslag til hvad der burde have politikernes særlige fokus lige nu

1. Konkret forventningsafstemning af ansøgerne i forhold til at sandsynliggøre tabt indtægt når man søger den midlertidig kunststøtteordning. Da der nu er gået mere end et halvt år med Covid-19, er der mange der ikke kan vedhæfte de kontrakter, aftaler og andre skriftlige dokumenter som der efterspørges som bevis på tabte projekter.
2. Referenceperioden
Det er problematisk, at det fortsat ikke er muligt at ansøge om kompensation på baggrund af en udvidet referenceperiode, men kun ud fra dokumenterede tab – det vil sige aflysninger. Vi ser gerne, at kompensation enten udbetales med udgangspunkt i konkrete aflysninger eller på baggrund af en referenceperiode.
Aktivitetspuljen og mindskning af bureaukrati
Vi ser gerne ekstra fokus på at kunne rumme kunstnerne selv i stil med sommerpuljen. Mange er driftige og klar på at udvikle nye formater. Forenkling af pakkerne og bureaukratiet omkring dem: blandt andet ser vi, at den ene pakke arbejder mod den anden, og at vi slider medarbejdere op i forsøget på at finde ud af, hvordan de fungerer, inden de udløber, og der kommer nye med nye retningslinjer.
3. Webinarer om ansøgningskrav /guidance
Vi ser gerne en række seminarer, som guider kunstnerne i ansøgningsprocessen samt også webinarer henvendt til fagmedarbejdere i organisationerne.
Genstartspakken
Et godt initiativ. Vi vil gerne tale efteruddannelse, kompetenceløft, nye formater og reformer på det kunstneriske arbejdsmarked og byder gerne ind i en eventuel arbejdsgruppe. Det kunstneriske erhverv er virkeligt hårdt ramt af usikkerhed ved at arrangere – også år frem.
4. Arbejdslegater
25 mio. til arbejdslegater er der afsat. Vi ser gerne arbejdslegater da de går direkte til Kunstnerne og kommer direkte ud at arbejde.
5. Leverandørpakke til private arrangementer
Ordning bundet op på både CPR og ikke CVR-krav. Det er et godt tiltag da det imødekommer kunstnernes kludetæppeøkonomi/forskellige indtægtsmåder.

OM Dansk Kunstnerråd:
Dansk Kunstnerråd er en tværfaglig organisation for professionelle kunstneres organisationer i Danmark, med henblik på samarbejde på det kunst- og kulturpolitiske område. Ialt har Dansk Kunstnerråd 25 medlemsorganisationer med ca. 18.000 medlemmer.
www.danskkunstnerraad.dk
Bestyrelsen af Dansk Kunstnerråd finder du her: https://dansk-kunstnerraad.dk/om-os/#bestyrelsen

Tilmed dig vores nyhedsbrev