Kunsthåndværkere og designere udforsker digitalt potentiale

Kunsthåndværkere og designere er i fuld gang med at udvikle, omforme og integrere nye digitale redskaber som algoritmer, kunstig intelligens og NFT-teknologi i deres kunstneriske praksisser.

Det kan for tiden opleves på Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2023, som afholdes af Dansk Kunstnerråds medlemsorganisation Danske Kunsthåndværkere & Designere. Udstillingen, som vises i Hal 6 på Copenhagen Contemporary, præsenterer 36 projekter af visionære kunsthåndværkere og designere under temaet ’konvertering’.

Foto: Michael Rygaard.

I projekterne møder traditionelle teknikker og materialer nye digitale teknologier. Det sker bl.a. i værker af glas, tekstil, træ og metal, som fusioneres med f.eks. AR (augmented reality), avatarer, digitale printteknologier og kunstig intelligens. Udstillingen har således både tradition og fornyelse i centrum:

”Udstillingen peger på et felt i positiv udvikling, samtidig med at den stiller sig kritisk over for flere teknologier såvel som internettet. Måske som en påmindelse om at fortsætte bevidste ind i det grænseløse digitale rum, og aldrig ophøre med at engagere os i nye måder at skabe, lære og dele på,” som kurator Anne Thomasen skriver i den ledsagende tekst til udstillingen.

Pris til taktilt-digitalt måltid
Blandt udstillerne er den unge designduo Wang & Söderström, som Biennale-juryen har kåret til årets modtagere af Biennaleprisen 2023. Prisen er den største anerkendelse af aktuelt dansk kunsthåndværk og design og følges af 100.000 kr., skænket af Danmarks Nationalbankens Jubilæumsfond.

Wang & Söderström har specialiseret sig i at integrere de fysiske og taktile materialer med det digitale i legende scenarier, hvor de kobler århundreder gamle håndværksmetoder og moderne teknologi.

I deres værk ’The Liminal Eatery’ disker den tværfaglige kunst- og designduo op med et legesygt måltid, der udforsker den digitale forskydning af vores sanseoplevelser, når aktiviteter som spisning, skrivning og socialt samvær udvikler sig til onlinerutiner. Hvert element af værket – bord, stole, lampe, bestik, lampe og mad – er fremstillet ved hjælp af 3D-printteknikker. Måltidet bliver desuden forlænget ind i den virtuelle verden, når udstillingsgæsten iført VR-briller inviteres til en digital middag i selskab med avatarer.

De øvrige to nominerede til Biennaleprisen 2023 var Astrid Skibsted Holm & Michelle Yi Martin og Tideland Studio.

En hybrid oplevelse
Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2023 er organiseret som en hybrid oplevelse gennem en materiel udstilling, et webbaseret katalog og en metaudstilling, hvor beskuerne inviteres til at give værkerne liv udenfor udstillingen.

Den fysiske udstilling vises på Copenhagen Contemporary. Se åbningstider mm. her…

Tre værker fra Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2023:

Ruth Gilmour: Slips of the Tongue. Silke, digitaltryk og håndarbejde. 2023.

Wang & Söderström: The Liminal Eatery. rPLA, PLA, rPP/hav rPPGF, kvartssand, bindemiddel, pigment, rPETG, harpiks, aluminium, keramik, rPLA og træfibre. 2023. Vinder af Biennaleprisen 2023.

‍Drua Sif Simone Albrechtsen: Synthetic Futures. Genanvendt PET-monofilament, polyamid-monofilament, polyester-krympegarn, FSC-viskose, metalliske garner, mohair, uld, lycra. Digitalstrik. 2023.

Fotos: Michael Rygaard.

Tilmed dig vores nyhedsbrev