‘Kunstnernes fælles stemme er vigtig’

Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS) er et af Dansk Kunstnerråds nyeste medlemmer – og en af verdens ældste kunstnerorganisationer. I serien Kunstnerstemmer – mød Dansk Kunstnerråds medlemmer – har vi talt med billedkunstner Lise Seier Petersen, der står i spidsen for KKS’ bestyrelse.

Kvindelige Kunstneres Samfunds formål er det samme i 2022 som ved stiftelsen i 1916: ”at arbejde for fuld ligestilling af og ligeværd for kvinder og mænd, så de på lige vilkår kan arbejde som professionelle kunstnere”. Og ligestilling har selvfølgelig stadig høj prioritet for KKS, fortæller Lise Seier Petersen.

Billedkunstner Lise Seier Petersen, forperson i KKS.

“Det er netop vores vedtægtsbestemte formål at arbejde for ligestilling. Men når det er sagt, så er alle tiltag, der kan bedre kunstneres vilkår selvsagt vigtige for os. Derfor er vi gået med i Dansk Kunstnerråd,” siger hun.

Kunstnere der står sammen, bliver stærkere
I 2021 kom KKS ind under Dansk Kunstnerråds tværkunstneriske paraply som medlemsorganisation nummer 23.

“I KKS mener vi, at kunstnere ved at stå sammen om de grundlæggende vilkår for kunstnere øger muligheden for at få en stemme i offentligheden. Det øger mulighederne for at blive hørt af beslutningstagere. Dén fælles stemme, vil vi gerne være en del af,” siger Lise Seier Petersen.

Kvindelige Kunstneres Samfunds logo.

Fokus på skævvridning i kunstlivet
Et af de kulturpolitiske emner, som KKS sammen med Dansk Kunstnerråd ønsker, at kulturministeren og Folketingets partier tager op til det forestående Folketingsvalg, er at kunstnere repræsenteres tilstrækkeligt i det kommende Kulturens Analyseinstitut.

Og så hilser KKS især ét nyligt kulturpolitisk udspil velkomment:

“Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har meldt ud, at hun vil indføre systematisk optælling af, hvordan de statslige museers indkøb af værker fordeler sig på henholdsvis mandlige og kvindelige kunstnere. Det er et initiativ, vi længe har opfordret til, og som vi er rigtig glade for realiseres. Vi håber, at kulturministeren også efter næste valg har fokus på skævvridningen i kunstverdenen,” siger Lise Seier Petersen.

På skuldrene af kunstens kvindelige pionerer
KKS blev stiftet af blandt andre kunstnere som Marie Henriques, Helvig Kinch og Anne Marie Carl-Nielsen.

Sammen med de øvrige stiftende medlemmer af foreningen arbejdede de dedikeret for at få samme vilkår som deres mandlige kolleger i en tid, hvor kvindelige kunstnere blev mødt med en massiv nedgørelse og diskrimination. Først i 1908 blev det tilladt for kvinder at søge om optagelse på Det Kgl. Danske Kunstakademi.

Ved det stiftende møde i 1916 tegnede 75 kvindelige kunstnere medlemskab af den nye forening. I dag har KKS over 275 medlemmer, som arbejder med bl.a. maleri, grafik, skulptur, video, installation, fotografi og kunsthåndværk.

KKS fungerer i dag som bl.a. fagligt netværk, arrangerer medlemsudstillinger og er initiativtager til KKS-arkivet, der er en del af den danske kulturarv og nu er overdraget til Det Kgl. Bibliotek.

Desuden arbejder KKS for at blive én af de brancheorganisationer, institutioner og interessenter fra kunstlivet, der udpeger medlemmer til Statens Kunstfonds Repræsentantskab.

Læs også: “De henter kvindelige kunstnere ud af glemslen”, artikel i Fagbladet Billedkunstneren.

Mød Dansk Kunstnerråds medlemmer
I denne tid kan du på www.dansk-kunstnerraad.dk møde nogle af de organisationer, som udgør Dansk Kunstnerråd.

Dansk Kunstnerråd er en tværfaglig organisation for de professionelle kunstneres og kulturarbejderes organisationer i Danmark, med henblik på samarbejde på det kunst- og kulturpolitiske område. I alt har Dansk Kunstnerråd 25 medlemsorganisationer med ca. 20.000 medlemmer.

Se oversigt over alle Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer her…

Læs mere om Dansk Kunstnerråd arbejde her og se kunstnerrådets kulturpolitiske program her…

 

Tilmed dig vores nyhedsbrev