“YouSee udnytter kunstnernes værker uden at betale – det er uacceptabelt”

”Det ligner et bevidst forsøg på at trække konflikten i langdrag, når YouSee vælger at gå udenom det nævn, der netop er sat i verden for at afgøre stridigheder om prisen på rettigheder. I praksis er YouSees rettighedsbetaling til indholdsskaberne låst i de 5-7 år, en retssag vil tage. Det vil gå hårdt ud over kunstnernes privatøkonomi, og det ved YouSee naturligvis godt,” siger Dansk Kunstnerråds forperson Søren Bang Jensen og tilføjer:

”Man får derfor nemt den tanke, at YouSee spekulerer i at ramme kunstnerne på pengepungen for at presse en aftale igennem, der er mere favorabel for YouSees ejere. Og det er stærkt kritisabelt – specielt når man tænker på at PFA, PKA og ATP er en del af YouSees ejerkreds.”

Alvorlige økonomiske konsekvenser for kunstnerne
Søren Bang Jensens kommentar handler om den strid, der lige nu raser mellem tv-distributøren YouSee på den ene side og flere af kunstnernes og kulturskabernes rettighedsorganisationer på den anden side.

Baggrunden er, at selskabet Nuuday, der ejer YouSee, i marts opsagde alle aftaler med rettighedsorganisationerne Copydan, Koda og UBOD.

Aftaler, der i mange år har sikret betaling til f.eks. musikere, dramatikere, filminstruktører, tv-klippere og skuespillere, når musik, film og tv, som kunstnerne har skabt eller medvirker i, stilles til rådighed på YouSees platform.

Selskabet lagde sag an ved domstolene med krav om, at kunstnerne skal gå mere end 70 % ned i betaling fra 2023 til 2024. Og fortsatte samtidigt – uden tilladelse – med at bruge kunstnernes indhold.

Selskabets forklaring var, at man ikke ville betale kunstnerne, så længe sagen blev behandlet ved domstolen. Men den forklaring holder ikke, understreger Søren Bang Jensen:

”YouSees handlinger lige nu svarer til, at du går ind i en butik, tager en vare på hylden og siger til ekspedienten, at du kommer tilbage og betaler, når I er blevet enige om en pris om fem-syv år. Det er både urimeligt og ulovligt, og det kan vi ikke acceptere,” siger han.

”De rettighedsmidler kunstnerne opnår, hver gang YouSee bruger værker skabt af dramatikere, instruktører, skuespillere, komponister osv., kan udgøre op mod 25% af kunstnernes årlige indkomst. Derfor har den her strid alvorlige økonomiske konsekvenser for kunstnerne,” siger han.

Konflikten udvikler sig
Efter sagen skabte opsigt i medierne i sidste uge, indbetalte YouSee et større beløb til Copydan, som skal gøre det ud for den manglende betaling af rettighedshaverne. Det løser dog ikke problemerne, forklarer Copydan. Bl.a. fordi YouSee har meldt ud, at selskabet vil kræve en tilbagebetaling af beløbet, hvis retssagen falder ud til deres fordel.

YouSee er desuden siden foråret stoppet med at dele kundetal og brugstal for de film, tv-serier og lign. de bruger i deres tv-pakker, så der er heller intet grundlag for en fordeling til rettighedshaverne.

Derfor peger Copydan på, at YouSee fortsat anvender rettighedshavernes indhold uden en aftale om både brug og betaling. Det kan rettighedshaverne ikke være tilfredse med, siger Jørgen Ramskov, bestyrelsesleder i Copydan Verdens TV:

”Det er dybt problematisk, at konflikten nu har nået et niveau, hvor YouSee ser sig nødsaget til at manipulere og forsøge at stille rettighedshaverne i et dårligt lys. Det er på ingen måde fair over for alle dem, der producerer og udvikler film, tv-serier, nyhedsprogrammer etc. Samtidig undrer det mig, at pensionsselskaberne ATP, PFA og PKA, der er medejere af YouSee, kan stå på mål for den måde at drive forretning på,” siger han.

Nu undersøger mange af kunstnernes og kulturskabernes organisationer deres mulighed for at nedlægge forbud mod YouSees fortsatte og ulovlige brug af deres indhold uden aftale.

Det gælder bl.a. Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Dansk Filmfotograf Forbund, Danske Scenografer, Dansk Musiker Forbund, Foreningen af Danske Sceneinstruktører, Flm- og TV-Arbejderforeningen samt Danske Dramatikere og Dansk Artist Forbund, som alle er medlemmer af Dansk Kunstnerråd.

Fakta om konflikten

  • I over 20 år har YouSee haft aftaler om deres brug af indhold og betalt for ophavsrettigheder i forbindelse med brug af danske og udenlandske film, serier og andet indhold.
  • YouSee har nu opsagt alle rettighedsaftaler om indholdet, men de stiller stadig indholdet til rådighed i flow og streaming på deres platform – nu bare uden aftale og tilladelse og herudover uden at betale.
  • YouSee har anlagt sag ved domstolene mod rettighedshaverne med et krav om at betalingen skal falde med mere end 70%
  • Følgende organisationer bag rettighedshavere undersøger nu mulighed for at nedlægge forbud mod YouSees fortsatte og ulovlige brug af deres indhold uden aftale: Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører, Dansk Filmfotograf Forbund, Dansk Filmklipperselskab, Danske Scenografer, Dansk Journalistforbund, Dansk Musiker Forbund, Foreningen af Danske Sceneinstruktører, Flm- og TV-Arbejderforeningen samt Danske Dramatikere og Dansk Artist Forbund.

Tilmed dig vores nyhedsbrev