Mød Dansk Kunstnerråd på Kulturmødet 2024

Søren Bang Jensen og Lisbeth Tolstrup, forperson og næstforperson i Dansk Kunstnerråd.

Når årets udgave af Kulturmødet Mors løber af stablen den 22.-24. august, sker det med et nyt fokus på kunstneres livs- og arbejdsvilkår. Kunstnerliv er nemlig i år for første gang et af de seks temaspor, der danner rammen for samtaleprogrammet på Kulturmødet 2024.

Det glæder Dansk Kunstnerråds forperson Søren Bang Jensen og næstforperson Lisbeth Tolstrup.

“Kunsten er en afgørende del af et levedygtigt demokrati. Og de rammer, kunstnere har for at udøve deres erhverv, har selvfølgelig betydning for, hvor mange værker, hvor god kunst og hvor rigt og varieret et kunst- og kulturliv danskerne har mulighed for at opleve. Derfor er det godt at se, at der i år er et selvstændigt fokus på kunstnerliv i Kulturmødets program,” siger Søren Bang Jensen.

Lisbeth Tolstrup tilføjer:

”Selvom vi som kunstnere og kulturskabere er forskellige, deler vi mange af de samme arbejdsvilkår og udfordringer på tværs af udtryksområderne. Derfor er det også vigtigt, at vi er sammen om at finde løsninger,” siger hun, der bl.a. ser frem imod at deltage i netværkssamtalen ‘Fælles løsninger på kulturbranchens trivselsudfordringer‘ på Kulturmødets første dag.

Kunstneres fælles udfordringer
Trivselsudfordringen er én af kunstnernes fælles udfordringer. Manglende og dårlig honorering af kunstnerisk arbejde er en anden grundlæggende problematik. Endelig oplever mange kunstnere, at de ikke har samme sociale sikkerhed som andre faggrupper på dagpenge- barsels- og pensionsområdet. Det skyldes bl.a., at lovgivningen ikke tager højde for såkaldte ‘kludetæppe-økonomier’, der er sammensat af flere forskellige indtægtstyper.

Og kludetæppe-økonomier er noget, rigtig mange kunstnere på tværs af kunstområder har til fælles. Det viser statistikken Kunstnere i Danmark, som blev offentliggjort sidste år.

Her fremgår det bl.a., at en kunstner typisk har op imod 8-9 indkomstkilder pr. år. Og at det i runde tal kun er omkring en fjerdedel af de professionelle kunstnere herhjemme, der kan leve på fuld tid af deres kunstneriske virke.

Læs også: Dansk Kunstnerråd udgiver publikation om kunstnerstatistik

Databaseret viden om kunstnervilkår er et vigtigt værktøj
Kunstnerstatistikken er resultat af et samarbejde mellem Dansk Kunstnerråd, Danmarks Statistik og Kunstnerrådets medlemsorganisationer, som Dansk Kunstnerråds repræsentanter vil fortælle mere om i flere panelsamtaler på årets Kulturmøde.

Anne-Mette Wehmüller, sekretariatschef i Dansk Kunstnerråd:

“Vi har rigtig gode erfaringer med at samarbejde på tværs af kunstområderne om at indsamle data, der gør os klogere på kunstneres livs- og arbejdsvilkår. Vi udvikler og udvider samarbejdet i de kommende år, fordi databaseret viden er et uundværligt værktøj i arbejdet for at skabe gode rammer for kunsten og kulturen. Vi glæder os til at lytte, blive inspirerede og udveksle erfaringer på Kulturmødet,” siger hun.

Kulturmødet 2024
Løber af stablen den 22.-24. august i Nykøbing Mors.
Udover Kunstnerliv er temasporene på Kulturmødet “Demokrati”, “Fremtid, forretning og reformer”, “Næste generation”, “Trivsel og sundhed” og “Grøn dagsorden”.
Se hele Kulturmødets program her…


Her kan du møde Dansk Kunstnerråd på Kulturmødet 2024

Fælles løsninger på kulturbranchens trivselsudfordringer
Mød kunstnere, kulturakademikere og kulturledere – og deltag selv i debatten – når vi deler konkrete eksempler på, hvordan vi kan forbedre arbejdsvilkårene i kulturbranchen.
Tid og sted: Torsdag den 22. august kl. 14:30 i Netværket
Værter: Dansk Kunstnerråd, KULTURAM (netværk under DM – Fagforening for akademikere) og Art Hack

Find arrangementet og se alle paneldeltagere i Kulturmødets program her…

 

Kulturhusenes drømme
En samtale mellem Lisbeth Tolstrup, næstforperson i Dansk Kunstnerråd og Trine Sørensen, bestyrelsesmedlem Kulturhusene i Danmark og kurator og koordinator for Godsbanen.
Hvordan understøtter kulturhusene i Danmark bedst muligt kunstnernes arbejde? Er institutionerne gode nok til at formidle og skabe de rette rammer for kunsten?
Tid og sted: Torsdag den 22. august kl. 19.50 -20.20 i Monas Hus
Værter: Kulturhusene i Danmark, Kulturværftet Helsingør, Regionale Kulturcentre.

Find arrangementet og se alle paneldeltagere i Kulturmødets program her…

 

Kunstner Mette Riise. Foto: Sisse Abel.

Live-værk: Danmark er en kulturnation
Kunstner Mette Riise præsenterer “Danmark er en kulturnation”, der fremlægger en helt ny kulturpolitisk linje for Danmark. En kulturpolitik som både er ræverød, himmelblå og dermed innovativt lilla. Fordi et kreativere Danmark – vækster os. Hun gæstes af RV-politiker Jes Lunde, der ligeledes indtager en rolle i live-værket.
Tid og sted: Torsdag den 22. august klokken 14.30-15, Mors Bio – store sal, Kirkegade 3.
Værter: Værket præsenteres af KUFA – Kunstnernes Fagforening i samarbejde med Dansk Kunstnerråd og er støttet af Statens Kunstfond.

Se arrangementet hos KUFA – Kunstnernes Fagforening, her…
Find arrangementet i Kulturmødets Program, her…

 

Dansk Kunstnerråd har foretræde for Folketingets Kulturudvalg
Folketingets Kulturudvalg modtager deputation fra Dansk Kunstnerråd. Formålet er, at udvalget kan tage viden, input og synspunkter med videre i deres arbejde.
Tid og sted: Fredag den 23.  august klokken 09.45 -10.30 i Musikværket Sal 1, KulturPladsen.
Find arrangementet i Kulturmødets program her…

Tilmed dig vores nyhedsbrev