Fuld fart på første fase af dataprojekt om kunstnervilkår

Hvilke indtægter har kunstnere? Hvad er aldersfordelingen? Hvordan finansierer de barsel og sygedage? Og hvordan er deres tilknytning til arbejdsmarkedet og deres uddannelsesniveau? Det er nogle af de spørgsmål, vi får svar på, når de første resultater fra Dansk Kunstnerråds og Danmarks Statistiks store dataprojekt Kunstnere i Tal offentliggøres til efteråret.

Lige nu er projektet i fuld gang med første fase, hvor kunstnerrådet mødes med medlemsorganisationerne for at drøfte delresultater sammen med analytikerne fra Danmarks Statistik.

Forfatterforeningerne til møde om Kunstnere i Tal, Dansk Kunstnerråds sekretariat, maj 2023. Foto: DKR.

Ny viden om kunstnervilkår på trapperne
Først på banen var forfatterne, der er repræsenteret i Dansk Kunstnerråd med Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere.

De mødtes i begyndelsen af maj med fagmedarbejdere fra Danmarks Statistik og Dansk Kunstnerråds ledelse i kunstnerrådets sekretariat på Nørrebro.

”Dataundersøgelser kan være guld værd som forbedret vidensgrundlag,” siger Dansk Forfatterforenings formand Morten Visby i et interview med dansk-kunstnerraad.dk 

Fælles indsats på tværs af kunstarter
I maj og begyndelsen af juni måned afholdt Dansk Kunstnerråd opfølgende møder med bl.a. Dansk Musiker Forbund, og nu følger kunstområderne Scenekunst & Skuespil, Billede & Form samt Film-og TV.

”Vi har en stor interesse i at få mere viden om branchen samlet set. Ambitionen med Kunstnere i Tal er bl.a. at få en løbende afdækning af, hvordan professionelle kunstnere sammensætter deres økonomi,” siger Anne-Mette Wehmüller, sekretariatschef i Dansk Kunstnerråd og tilføjer:

Dansk Musiker Forbund til møde om Kunstnere i Tal. Foto: DKR.

”Kunstnere i Tal kan også give os mere viden om, hvordan det står til med mangfoldigheden og repræsentationen i branchen, hvad de professionelle kunstneres indkomstniveau ligger på og hvordan de uddanner sig. Kunstneres arbejdsmarked er i hastig udvikling – derfor er der brug for løbende, kontinuerlig viden om gruppen,” siger hun.

Kunstnere i Tal og dataseminar
Kunstnere i Tal har særlig fokus kunstnernes arbejdsvilkår og på, hvor mangfoldig kunstnerne er som gruppe.

22 organisationer fra Dansk Kunstnerråds medlemskreds deltager i udviklingsprojektet.

Foruden data fra Dansk Kunstnerråds organisationer vil udviklingsprojektet omfatte data fra uddannelsesinstitutioner og rettighedsorganisationer.

I september 2023 da afholder Dansk Kunstnerråd et dataseminar med fokus på databaseret interessevaretagelse. Der vil være både interne og eksterne oplægsholdere.

Kunstnere i Tal udkommer i oktober 2023.

Vil du vide mere om dataprojektet og Dansk Kunstnerråd og om, hvordan man som organisation bliver optaget, er du velkommen til at tage kontakt dkr@dansk-kunstnerraad.dk

Læs også:

Dansk Kunstnerråd inviterer til seminar om dataprojekt

Tilmed dig vores nyhedsbrev