Ny finanslov god for kulturen, men mangler fokus på kunstnere

Aftalen om næste års finanslov er en god nyhed for kulturen. Det mener Dansk Kunstnerråds forperson Nis Rømer, som dog savner, at finansloven tydeligere prioriterer gode rammer for kunstnerisk produktion.

”Det er positivt, at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier sætter handling bag ordene om at ville løfte kulturen. Ikke mindst på filmområdet er der nået vigtige resultater,” siger Nis Rømer, forperson i Dansk Kunstnerrråd.

“Men vi mangler stadig at se en finanslov, der prioriterer kunstnerne over en bred kam. Hvis man vil have et velfungerende kulturliv, skal politikerne investere i at skabe bedre vilkår for kunstnere at producere kunst i. Og det gælder på tværs af alle kunstområderne,” siger han.

Over 1 milliard til kulturen
Samlet får kulturen 1,1 milliard kroner over de næste fire år med finansloven for 2024, som regeringen og resten af Folketingets partier på nær Enhedslisten nu er nået til enighed om.

På kulturens område sikrer finanslov 2024 bl.a.:

  • 40 millioner kroner til dansk film. Pengene skal kompensere for, at det såkaldte kulturbidrag først får virkning fra 2025. De ekstra midler kommer i kølvandet på Filmaftale 2024-2027, som for to uger siden blev indgået mellem regeringen og en række af Folketingets partier.
  • 100 millioner kroner årligt de næste fire år til en længe ventet museumsreform.
  • 140 millioner kroner til forsøg med Kulturpas-ordning, så 43.000 unge, som hverken er i uddannelse eller arbejde, får støtte til at bruge kulturlivet.
  • 35 millioner kroner til vedligeholdelse af dansk kulturarv og fortidsminder.
  • 25 millioner kroner til museernes bevaring og registrering af deres samlinger.
  • 19 millioner kroner til ni lokale initiativer på kulturområdet.

Læs finanslov 2024 på kulturområdet her.

Læs også: Dansk Kunstnerråd: Gode takter i regeringens finanslovsudspil

Tilmed dig vores nyhedsbrev