Halvdelen af kunstnere i Danmark er kombinatører, dvs. at deres indkomst både stammer fra bl.a. løn, overskud fra selvstændig virksomhed, honorarer fra freelance-arbejde mm. De kunstnere, der er kombinatører, har i gennemsnit otte forskellige indtægtskilder om året.
Det fremgår af nye tal i statistikken Kunstnere i Danmark, som Danmarks Statistik offentliggør i dag.
Statistikken tegner ikke et definitivt billede af kunstneres økonomier, men er et vigtigt skridt henimod at skabe bedre databaseret viden om kunstnervilkår, mener Søren Bang Jensen, forperson i Dansk Kunstnerråd:
“Tallene i den nye statistik afspejler, at kunstnere ikke passer ind i gængse statistiske kategorier, bl.a. i forhold til, hvordan lønmodtagere og kombinatører defineres. Derfor er der sandsynligvis et stort mørketal af freelancere og kombinatører, som ikke fremgår af statistikken. Men den giver os et fingerpeg om, hvor sammensatte kunstnerøkonomierne er,” siger han.
Flere kunstnere er freelancere
Han henviser til, at mange af de kunstnere, der har løn som væsentligste indtægtskilde og derfor ikke indgår i statistikkens kategori som kombinatører, reelt er freelancere, der kombinerer deres indtægter fra flere forskellige kilder.
Det gælder f.eks. skuespillere, film- og tv-arbejdere, musikere og andre kunstnere, som arbejder på korte kontrakter og i midlertidige projektansættelser i kulturverdenen.
Mange har også såkaldte ‘brødjobs’ ved siden af deres kunstneriske virke.
Det fremgår da også af den nye statistik, at gruppen af lønmodtagere blandt kunstnerne i gennemsnit henter deres indkomst fra seks forskellige indtægtskilder årligt, altså næsten lige så mange forskellige indtægtskilder som i gruppen af kombinatører.
“I den kommende tid vil vi gå endnu længere ned i tallene, og især kigge på den del af kunstnernes indkomst, der stammer fra kunstnerisk virke og rettighedsbetaling. Dér bliver det virkelig interessant, fordi det vil give os et billede af de relle vilkår for at skabe og udøve kunst herhjemme,” siger Søren Bang Jensen.
Selvom kunstnerstatistikken stadig er under udvikling i forhold til at beskrive kunstneres indtægter mere præcist, så afspejler tallene en økonomisk usikkerhed, der har alvorlige konsekvenser for arbejdsmiljøet på tværs af kunst- og kulturbranchen, mener han:
”Vi ved fra tidligere undersøgelser bl.a. på film- tv- og scenekunstområdet, at der er en sammenhæng mellem, hvor usikkert arbejdslivet er, og risikoen for at opleve grænseoverskridende adfærd. De nye tal er endnu et udtryk for, hvor vigtigt det er at forbedre kunstneres arbejdsvilkår,” siger han.
Kunstnerstatistikken er udvidet
Statistikken Kunstnere i Danmark, som er blevet til i samarbejde med Dansk Kunstnerråd og rådets medlemsorganisationer, blev første gang offentliggjort af Danmarks Statistik sidste år.
Læs også: Danmark får for første gang en samlet statistik om kunstnere
Nu er kunstnerstatistikken blevet udvidet med tre nye statistikbanktabeller, som opgør kunstnere i Danmarks indkomst fordelt på henholdsvis køn, alder, indkomstgrundlag og væsentligste indkomstkilde.
Dykker man ned i de nye tabeller ser man bl.a., at medianindkomsten generelt er lavere end gennemsnitsindkomsten på tværs af kunstnernes indkomstgrundlag. Ifølge Danmarks Statistik tyder det på, at der er en skæv fordeling af indkomster i kunstbranchen, hvor et mindre antal kunstnere har en markant højere indkomst end flertallet.
“Statistikken afspejler, at vi har dygtige kunstnere herhjemme, der lever godt af deres kunst. Det er superpositivt og velfortjent. Men de udgør et forholdsvist lille antal i forhold til den samlede population af kunstnere. Derfor skal man tage de gennemsnitsindkomster, som fremgår af statistikken, med et gran salt,” siger Søren Bang Jensen.
Store indkomstforskelle mellem kønnene
Statistikken viser også store indkomstforskelle mellem mænd og kvinder:
Den største forskel på mænd og kvinders gennemsnitsindkomst findes blandt kunstnere inden for Film og TV og Billedkunst og formgivere (20 pct.), mens den laveste forskel findes blandt kunstnere inden for Musik og Forfattere og ord (13 pct.). Forskellen i gennemsnitsindkomst mellem mandlige og kvindelige kunstnere inden for Musik er 19 pct. for dem, der har en kombination af flere indkomstkilder, som væsentligste indkomstkilde, og 8 pct. for dem, hvor løn udgør den væsentligste indkomstkilde.
Tallene afspejler en bekymrende ulighed mellem kønnene i kunst-og kulturbranchen, mener Søren Bang Jensen:
”Kunst-og kulturbranchen er i gang med et stort og vigtigt udviklingsarbejde omkring ligestilling i disse år. Men de nye tal minder os om, hvor vigtigt det er at fortsætte indsatserne for lige vilkår i kulturlivet, uanset køn, social og kulturel baggrund mm. Ikke kun for kunstnernes skyld, men også fordi vi som samfund har brug for et velfungerende og diverst kunst- og kulturliv, der kan bidrage med at finde løsninger på nogle af de mange kriser, vi står overfor i disse år,” siger Søren Bang Jensen.
Læs mere om Dansk Kunstnerråd og statistikken Kunstnere i Danmark her
Læs Dansk Kunstnerråds publikation Kunstnere i tal – om statistikken Kunstnere i Danmark her