Nyt hold i front for Dansk Kunstnerråd

Lisbeth Tolstrup er ny næstforperson i Dansk Kunstnerråd. Hun kommer fra organisationen Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS), og blev valgt på Dansk Kunstnerråds konstituerende bestyrelsesmøde den 6. juni 2023.

Dansk Kunstnerråds bestyrelse 2023: Anders Refn, Søren Bang Jensen, Line Tjørnhøj, Thomas Sandberg, Lisbeth Tolstrup, Nis Rømer, Carsten Burke Kristensen, Sia Maj, Signe Klejs (ikke til stedet på fotoet). Foto: Mike Tylak.

”Dansk Kunstnerråd har en vigtig, samlende rolle i kunst- og kulturlivet, som jeg glæder mig til at være med til at videreudvikle,” siger hun, der med sin baggrund i Kvindelige Kunstneres Samfund repræsenterer en af Danmarks mindste, men ældste kunstnerorganisationer.

KKS blev stiftet i 1916 og har ca. 300 medlemmer. Til sammenligning har Dansk Musiker Forbund, som er den største af Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer, ca. 6.000 medlemmer.

”Den store spændvidde, der er blandt Dansk Kunstnerråds 26 medlemsorganisationer, giver os en særlig mulighed for sparring og vidensudveksling, som jeg oplever, at både små og større medlemsorganisationer har glæde af. Nogle har f.eks. professionelle sekretariater med jurister og sagsbehandlere, mens andre, som KKS, drives på frivillig basis. Selvom vi er forskellige, deler vi mange af de samme arbejdsvilkår og udfordringer. Og vi bliver stærkere politisk, når vi arbejder sammen,” siger Lisbeth Tolstrup, der selv er forfatter og formgiver, med afgang fra tekstillinjen på Kunsthåndværkerskolen i Kolding.

Hun er desuden cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet og arbejder i dag både med tekst, tekstiler og billedkunst. Kunstpolitisk har hun bl.a. erfaring fra Guldborgsunds Kommunes Billedkunstråd.

”Jeg oplever, at vi er mange, der i dag krydser de traditionelle kunstneriske faggrænser. Mange af Dansk Kunstnerråds medlemmer arbejder f.eks. både med musik og film, eller både med billedkunst og litteratur.  Grænserne er flydende, og vi kan give hinanden nye perspektiver og netværk. Samtidig har nogle en mere håndværksorienteret tilgang til kunsten, mens andre har en mere erhvervsorienteret tilgang. Det er en inspirerende, professionel forskellighed, som jeg glæder mig til at være med til at understøtte,” siger hun.

Dansk Kunstnerråds forperson, Nis Rømer, blev genvalgt på årsmødet i maj 2023.

Bestyrelsen i Dansk Kunstnerråd 2023 er:
Nis Rømer (forperson), Billedkunstnernes Forbund
Lisbeth Tolstrup (næstforperson), Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS)
Anders Refn, Danske Filminstruktører
Søren Bang Jensen, Dansk Skuespillerforbund
Thomas Sandberg, Dansk Musiker Forbund
Line Tjørnhøj, Dansk Komponistforening
Carsten Burke Kristenen, Danske Scenografer
Sia Mai, Danske Kunsthåndværkere & Designere
Signe Klejs, KUFA – Kunstnernes Fagforening.

Tilmed dig vores nyhedsbrev