Nyt samarbejde mellem Dansk Kunstnerråd og Grønlands kunstnerorganisation EPI

Vidensdeling og data om kunstnervilkår er i fokus for nyt samarbejde mellem Dansk Kunstnerråd og den grønlandske kunstnerorganisation Eqqumiitsuliornikkut Pinngorartitsisut Ingerlatsisullu (forkortet EPI).

EPI er paraplyorganisation for skabende og udøvende kunstneres organisationer i Grønland, og har bl.a. foreninger for grønlandske musikere, filmarbejdere og scenekunstnere under sin paraply.

EPIs sekretariatsleder Aili Liimakka Laue og Dansk Kunstnerråds sekretariatsleder Anne-Mette Wehmüller i Dansk Kunstnerråds sekretariat, august 2024. Foto: DKR.

EPIs sekretariatsleder Aili Liimakka Laue besøgte Dansk Kunstnerråd i august i år.  Hun fortæller, at det særligt er Dansk Kunstnerråds arbejde med statistikken Kunstnere i Danmark, som er interessant for den grønlandske kunstnerorganisation:

”Vi har næsten ingen data om skabende og udøvende kunstnere i Grønland i dag. Men data om kunstnervilkår er et vigtigt politisk redskab, også for EPI. Med data kan vi f.eks. dokumentere de økonomiske udfordringer, grønlandske kunstnere har. Det kan give os et solidt grundlag i arbejdet for at sikre bedre finansiering og skabe politikker, der målrettet styrker kunstens rolle i Grønland. F.eks. på skatteområdet, som EPI arbejder for at forbedre ved at deltage aktivt i en skattereform-arbejdsgruppe i Selvstyret,” siger hun.

Derfor er Dansk Kunstnerråds erfaringer, især fra opstartsfasen af datasamarbejdet med Danmarks Statistik, værdifulde for EPI at høre om, siger Aili Liimakka Laue:

”Dialogen med Dansk Kunstnerråd giver os indblik i, hvordan man kan designe databaserede undersøgelser, som er essentielle for at forbedre kunstnernes vilkår i Grønland,” siger hun.

Dansk Kunstnerråd besøger Grønland
Efter EPIs sekretariatsleder besøgte Dansk Kunstnerråds sekretariat i København i sommer, gengælder Dansk Kunstnerråd nu i efteråret visitten. I uge 43 tager Kunstnerrådet afsted med en mindre delegation til Grønland for at besøge EPI i Nuuk.

”Databaseret viden om rammer og vilkår for de professionelle kunstnere er selve forudsætningen for at udforme kunst og kulturpolitikker, som rykker. Jeg glæder mig til at vidensdele med vores søsterorganisation i Grønland, så vi sammen kan blive endnu skarpere på arbejdet,” siger Dansk Kunstnerråds sekretariatschef Anne-Mette Wehmüller.

Hun peger på, at Dansk Kunstnerråd altid har været optaget af det nordiske samarbejde, og bl.a. afholder årlige dialogmøder med nordiske kunstnerorganisationer.

”Den dansk-grønlandske forbindelse er vigtig for os i Dansk Kunstnerråd. Vi ser frem til at fortælle om vores arbejde med kunstnerstatistikken, udveksle erfaringer og lære mere om de vilkår, kunstnere og kulturskabere har i Grønland.”


Læs mere om Dansk Kunstnerråds dataprojekt om kunstnervilkår – også på engelsk
Dansk Kunstnerråds 2024-publikation Kunstnere i tal – om statistikken Kunstnere i Danmark er også tilgængelig på engelsk. Find den engelske version af rapporten her…

Læs mere om Dansk Kunstnerråds nordiske/internationale arbejde
Dansk Kunstnerråd har løbende dialogmøder med nordiske og internationale kunstnerorganisationer. I 2019 etablerede Kunstnerrådet desuden udviklingsprojektet Nordiske kunstnere med flerkulturel baggrund. Her var ambitionen at fremme en mere inkluderende nordisk offentlighed, hvor både nye og etablerede kunstnere med indvandrer- og/eller flygtningebaggrund kunne dele ud af erfaringer og viden gennem bl.a. workshop og kunstnertræf.

 

Tilmed dig vores nyhedsbrev